top of page
  • Skribentens bildSören

Vin och Wien - sommaren visar sig

Vi lämnade Wolfgangsee motvilligt för att ta oss närmare Wien. Orsaken till att vi drog var brist på gasol. Vi fann en mack som kunde förse oss med detta och sedan styrde vi mot Wachau, ett av Österrikes stolta vindistrikt. Därifrån bar det av mot Wien.

Dürnstein

Vi hade satt GPS:en på en ställplats i Rossatz som ligger på södra sidan av Donau, mitt emot den lilla staden Dürnstein. Ännu en gång blev vi visade på lite tveksamma vägar. Det varnas för vägar som inte tillåter mer än 3,5 ton vilket visar sig vara fel. Konsekvensen blev i detta fallet att vi fick en resa över bergen på smala serpentinvägar. Vägarna var helt ok och det är trevligt att åka i fin natur. Men, vi vill kunna bestämma själva när vi ska göra så. Ställplatsen var helt ok och prisvärd. Rent och snyggt men inte helt lämplig för långa bilar.


Cyklarna kom fram och vi letade en mataffär. Vi fann en i samhället intill med ytterst begränsat sortiment. Vi undrar hur man handlar i denna del av landet, för det var lika illa i Dürnstein på andra sidan floden.


Naturen är intagande och vinodlingarna sprider sig på norra sidan av Donau. Vi cyklade bort till en bro för för att leta upp vingårdar att besöka. För dagen hade vi satt på korgarna på våra cyklar, här ska inhandlas vin. Det var måndag, om det har någon betydelse, och inga större gårdar var öppna. Turistbutikerna var öppna och ortens Vinotek hade bara de mest exklusiva sorterna till salu.
Dürnstein är en vacker by som är fokuserad på vinturismen och och produktionen av vin. Efter ett vattenhål för en öl sökte vi efter butiker att köpa vin. Vi valde några flaskor efter noggrann provsmakning.


Två nätter senare bar det av mot Wien. Väl framme så hittade vi campingplatsen vi tänkt att vara på. Såg riktigt fin ut, problemet var att de öppnar den 1:a juni, vilket står tydligt i appen. Vi valde en ställplats i närheten som visade sig vara riktigt bra. Det är en kedja som har ställplatser på flera orter i Österrike, Tyskland och Sverige. De har namnet StellplatzRing + ortens namn. Man kör in, tar en lapp och betalar kontant när man lämnar, allt ingår. Enkelt och praktiskt.


Vinterarean, just miljö för träning

Huvudattraktionen i Wien var Spanska Ridskolan där vi ville se den öppna träningen och sedan en guidad rundtur i stallet. En fantastisk historik av ridkunskap som sträcker sig över 450 år. Det kändes ändå modernt. Omtanke och skötsel av hästarna imponerar. Mellan visningarna hann vi med centrala Wien och givetvis en kaffe och apfelstrudel.


Nästa dag blev det Schönbrunn.Det är en skönhetsupplevelse att promenera i parken. Vi ställde cyklarna vid en ingång i södra delen och gick sedan runt hela parken.

Vi hoppade över slottets insida med guidade turer. Det kändes inte nödvändigt. Sedan promenerade vi vidare in mot staden. Därr blev några vattenhål och en rejäl Österrikisk lunch med schnitzel, fläsk och knödel. Tur att cyklarna var 5 km bort så matsmältningen fick komma igång.

Vi drar nu vidare mot Graz och återkommer med mer senare.


Här är några bilder från denna vecka.


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page