top of page
  • Skribentens bildSören

Vi flyr - mot solen (?)

Efter kallt och blött väder i Moseldalen och Alsace, förflyttade vi oss till Macon. Vädret var så snällt och trevligt att vi kunde cykla in till staden. En söndags-trött stad där vi till slut fann en öppen bar. Det vita, lokala vinet, var utsökt.Macon var väl lugnt, så vi bestämde oss för att en natt fick räcka och satte kurs mot Avignon.Avignon var en hit! Har du möjligheten - besök Avignon! En fantastisk gammal stad som man bara måste älska att gå vilse i. Lite som Venedig. Underbart att vimsa omkring och upptäcka vad staden och dess historia visar upp. Vi trivdes utmärkt och stannade nästan tre dygn.Palais des Papes tronar över Avignon. Palatset var hemort för flera påvar under 1300-talet. Just nu, utöver själva palatset, visas en fotoutställning i byggnaden. Fotografen Sebastião Salgado ställer ut på sitt specialtema Amazonas (Amazonia) och regnskogens betydelse för världen.
Som fotointresserade ville vi givetvis se utställningen. Där var fantastiska svartvita bilder - i överflöd. Curatorn för utställningen hade valt att visa, i vårt tycke, överdrivet många bilder med vyer över Amazonas djungel och de väderfenomen som uppstår där. Oavsett detta, fick vi se Salgados enastående bilder. Vi fick också en påminnelse om hur destruktivt det är att Brasiliens regering underlåter att skydda denna "världens lunga". Kolla in Salgados bilder på Instagram här.


Vi hann också med en cykeltur utefter Rôhne och många fruktodlingar med både aprikoser och äpplen. Vi fortsatte runt Avignons stadsmur, som får Visbys mur att blekna en aning.Camping Bagatelle, där vi övernattade, har utmärkta tvättmöjligheter, så vi passade på att fixa tvätten snabbt och effektivt. Tack, Camping Bagatelle! Tvättmöjligheterna var verkligen superbra. I övrigt ger vi Camping Bagatelle betyg; 'nästan bra'. Stället ligger fantastiskt bra till i förhållande till Avignon. Men, pga de många och höga träden var hela stället ganska mörkt och "befriat från solljus". Dusch-, disk-, toa- området var rent, men behöver en brush up. Det var nog ett tag sedan någon skänkt detta område en kärlekens tanke. Låt inte dessa fakta avskräcka! Allt fungerar, men är lite out dated. Avignon är mer än väl värt ett besök och campingen är betydligt bättre än många andra vi erfarit.


Vi var lite osäkra vart vi skulle ställa in vårt GPS-mål härnäst. Att nå varmare temperaturer och färre stormar vore inte fel... Franska rivieran lockade efter våra positiva erfarenheter under våren/sommaren. Där börjar vi!


Här kommer fler bilder från Macon och Avignon:


Macon


Avignon


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page