top of page
  • Skribentens bildSören

Vi drar vidare mot vin och vatten

Efter dagarna i Cinque Terre ville vi ta oss upp till Piemonte. Vi fann en vingård i appen AgriCamper, en italiensk app där många vin- och lantbruk erbjuder ställplats. Det kostar inget, men de har försäljning och provning med förhoppningen att man handlar.Vi hamnade mellan Asti och Alba på en liten vingård belägen högt upp på en av topparna med namnet Simone Cerruti. Ett ungt par som satsar på att förbättra muscatodruvans status och rykte. Enligt dem har vinindustrin under många år överproducerat söta och dåliga viner av denna druva. Nu vill de tillsammans med andra gårdar i området ändra på det genom egen vinproduktion.Vi smakade några annorlunda viner från torrt till sött och ett rött vin. Vi är inte de bästa vinguiderna, men deras viner håller hög kvalitet och muscatodruvan har en säregen smak. Dessutom har de en Grappa som smakar mycket bra. Det blev några flaskor att ta med. Så ställplatsen var inte gratis.

Frukostrummet var helt ok.

En natt kändes helt tillräckligt och vi ville utforska Alba, tryffelcentrum i Italien. Vi hade sett ut två ställplatser innan vi åkte. Båda dessa var nedlagda så vi hamnade på en camping tre kilometer utanför centrum med namnet Alba Village. Eftersom det var det måndag var få husbilar här.

Så var det även i staden. De flesta restauranger var stängda och alla affärer stänger mellan 12:30 och 15:30. Det blev ett kort besök men vi fick en god lunch.


Väderleksrapporten för hela Piemonte visade på kraftiga åskväder kommande natt och även under tisdagen. Vi bestämde oss för att dra ner till kusten, den italienska rivieran. Vi hade siktet inställt på en kommunal ställplats utanför Santo Stefano al Mare som ligger nära Sanremo. Resan gick genom bergen och utefter kusten. Men det är så många tunnlar att man knappt ser någonting av havet. Väl framme däremot var det bedårande havsutsikt. Vi fick en plats på första parkett.

Santo Stefano al Mare är en riktigt mysig stad. Den ligger en bit utanför de mest omtalade platserna längs kusten och det gör att den har en genuin känsla.


Efter en kortare promenad under förmiddagen bestämde vi oss för en cykeltur till Sanremo. En tur på knappt 10 kilometer enkel resa. Cykelbanorna utefter kusten är fantastiska.

Även här har de använt den tidigare banvallen och skapat flera mil av breda vägar för gående och cyklister. Men vi lyckades i alla fall hamna på stranden vid ett tillfälle och fick leda cyklarna tillbaka till rätt väg.

Sanremo är en liten plats med storstadskänsla. Vi ställde cyklarna i hamnen och tog till fötterna. Har inte sett så många vespor och motorcyklar på ett och samma ställe förut. Det kan inte vara kul att köra bil här, undrar hur man finner parkering bland tusen vespor?


På kvällen återvände vi till Santo Stefano al Mare. Vi hade sett ut en restaurang tidigare under dagen där vi ville äta middag. Den blev helt fantastisk. De serverade mat av hög kvalitet med endast oss och ett bord till.
Vi bestämde vi oss för att dra vidare mot Frankrike. Mer om detta i nästa inlägg.


Här är fler bilder att avnjuta:

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page