top of page
  • Skribentens bildSören

Verdun - att vi aldrig lär oss

På väg från Champagne och dess lyx, körde vi drygt 125 kilometer österut. Där ligger Verdun, platsen där ett av historiens grymmaste slag utkämpades. För över 100 år sedan, 1916, stupade eller skadades fler än 700 000 soldater i ett helt meningslöst krig. Ingen vann, nio samhällen förintades och har aldrig återuppbyggts.I kryptan, som placerats ovanför gravfälten med identifierade soldater, ligger kvarlevorna av fler än 130 000 människor. Tanken svindlar när man besöker minnesplatsen och bokstavligen går över de döda. Vi har mer eller mindre glömt första världskriget. Minnet av det andra, har väl också börjat blekna. I nutid ser vi dagligen ett krig som liknar det i Verdun, utkämpas i Ukraina. Artilleriduellerna idag är i princip samma som då. Ryssarnas precision ser inte ut att ha förbättrats. Då liksom nu - såväl som i alla krig - är det civilbefolkningen och infrastrukturen som tar smällen.


Besöker man någon av de förstörda byarna får man ytterligare perspektiv på vad som nu händer i Ukraina. Vi stannade i byn FlurieFleury-devant-Douaumont, som blev helt förintad under striderna. Man får veta att byn intogs och återtogs av tyska respektive franska trupper sexton gånger under några månader. Är det så vi kommer få se kriget i Ukraina utvecklas?


Allt som blev kvar, de vita stolparna visar gatorna

När man som vi reser runt i Europa och ser alla vackra platser är det lite av en plikt att även besöka de mindre upplyftande platserna. Det heter att vi aldrig får glömma, men det är nog det vi gör och kommer att göra.


Här kommer lite fler bilder från Verdun:
Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page