top of page
  • Skribentens bildSören

Valle dei Templi - Agrigento

Intresset för historia ledde oss till Tempeldalen där de bäst bevarade templen från den grekiska antiken finns att beskåda.


Vägen mellan Syracusa och Agrigento är vacker och visar på hur varierad naturen på ön är. Men, det ständiga byggandet av motorvägen ställer till det för GPS:en. Vi leddes in på en märklig rutt som skulle ta oss i en cirkel över bergen för att komma tillbaka till samma plats. Vi vände om och ignorerade vår GPS och följde kartan och skyltar i stället. Vi fick senare veta att det gått 13 år sedan de började färdigställa motorvägen och inte skulle bli klara i närtid.

Campingen i San Leone var utmärkt.Vi bestämde oss för att ta det lugnt och stanna en vecka för att ladda om. Under oktober hade vi ständigt tagit in nya intryck. Allt från pulsen i storstäder som Bologna, Florens, Rom och Neapel. Vi hade tagit in den hisnande historien vid utgrävningarna i Pompeii och Herkulaneum. I tillägg hade början i Södra Italien och särskilt Sicilien inte vart som vi önskat. Vi behövde helt enkelt vila från heltidsjobbet som turist.

San Leone är i allt väsentligt en sommarstad. Men på Alla Helgons dag går man ut och spatserar på strandpromenaden.


Vi besökte Tempeldalen och fick se den grekiska staden som grundlades för 2500 år sedan. En något förvirrande audioguide tog oss runt och vi fick lära oss en del om staden. Vi låter bilderna tala för oss som vanligt.Agrigento är en relativt stor stad. Så här års är det inte många turister och lokalbefolkningen är väl på jobbet, så vi kunde vandra runt utan att trängas. Utsikten från staden är betagande, vilket lett till att staden byggts ut på sluttningen mot havet. Från den gamla delen ser man mest de nya, fula, höghusen. Men vi fann en restaurang som hade kvar utsikten (mäklarutsikt) och även serverade god mat.


Detta är en protest mot kvinnovåldet

I övrigt tog vi det lugnt och njöt av det fina vädret. Tills åskan kom. Vi hade noterat att det skulle bli regn och lite åska under kvällen och natten. Vi (Sören) lät markisen vara kvar ute. När det regnat är det skönt att ha en torr entré till hemmet. Ingen bra idé.

Vi hade lagt oss när åskan hördes, men det var lugnt i övrigt. Plötligt hörde vi hur vinden tilltog. Med ett brak lyfte markisen och kastades över bilen och landade på taket. Man brukar säga att regnet öser ner, den här gången var det som någon hällde ut en spann vatten stor som en simbassäng. Allt var över på mindre än fem minuter. Vi hade drabbats av en tromb-liknande stormby.


Av markisen (4,5 meter lång) återstod ett plocke-pinn. Grannen kom ut och vi kunde säkra skrotet till ett träd och somnade om. På morgonen kunde vi inspektera eländet och demontera allt. Vi kör nu utan markis tills vi är tillbaka i Sverige.

Här kommer fler bilder från vår tid i Valle dei Templi, det blir ganska många under en vecka:


Tempeldalen

San Leone och Agreement

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page