top of page
  • Skribentens bildSören

Underbar natur i Kelheim - men vädret!?

Uppdaterat: 27 apr. 2022

Efter tre dagar i Prag sökte vi efter nya platser. I Tjeckien var det inte så lätt, såg ut som de flesta ställplatser och campingar öppnar första maj eller senare. Vi ville inte köra runt för att kolla om det var rätt eller fel. Så vi flyttade oss till Tyskland.


Stadsbrillorna kallas den

Första anhalten blev Amberg, en liten ort i höjd med och öster om Nürnberg. Som många städer på kontinenten har de en ställplats som är gratis. Vill man ha el är det bara att stoppa i en eller fler Euro i "stolpen". Tömning och vatten är, i detta fallet, gratis. Föredömligt upplägg tycker vi. Ambergs gamla stad är mysig och har givetvis det stora marknadstorget med riklig tillgång på öl och mat. Vi ville vidare söderut in i Bayern så det blev bara en natt.


Signaturen för Kelheim ör Befrielsehallen ovanför staden.

Nästa stopp blev Kelheim. Tack till Anna Forsberg som skrivit om deras resor och livet i husbil på heltid. Jag har tidigare tackat alla som bloggar och berättar om platser och husbilslivet i allmänhet. Det finns en stor källa att ösa ut på nätet när man söker destinationer och ställplatser. Här är länken till Annas artikel om Kelheim.


Vi stannade här i tre dagar. Förutsättningar för cykelturer är jättebra. Att cykla utmed Donau är både lätt och vackert. Trots vädret så gav vi oss ut och dag ett blev det cirka 30 km. Dag två blev ett större äventyr om 65 km.

Så fina cykelvägar finns det här

Vy över Riedenburg

Vi fann en rutt på Kelhems websida. Det skulle bli fem olika bryggerier efter rutten. Men det var söndag och vi var de enda människorna ute - före lunch i alla fall. Några bryggerier var inte öppna, men en lunch i Riedenburg fick vi. Qui var lyrisk över sparrissoppan, jag fick en schnitzel som var hel ok om än lite torr.


Efter lunch fortsatte rutten bort från floden och upp på högre höjder. Vi fick verkligen nytta av elcyklarna. Planen var att komma tillbaka till Donau vid en färja som skulle ta oss över till andra sidan av floden. Den lyste med sin frånvaro, söndagsstängt kanske? Nu stod vi på fel sida, den sida som har branta klippor ner mot floden. De fina plana cykelvägarna kunde vi se genom ösregnet 100 meter bort på andra sidan vattnet.


Vi ville prova om det ändå inte fanns en liten väg utmed vattnet även på vår sida. Big mistake! Efter tre försök och med en längre skumpig sträcka stod vi framför ett högt berg. Den märkta leden gick rakt in - snarare upp - i skogen och till vänster fanns en asfaltsvägen rakt upp i himlen. Det blev att leda cyklarna upp till mer rimlig lutning. Vi kämpade oss till toppen under tystnad, men väl där var det en mäktig nedförsbacke till floden. Åter till de fina cykelvägarna var det en enkel sak att ta oss hem igen. Vi var trötta med nöjda med dagen.


Currrywurst är riktigt grabbkäk

Måndagen blev en dag för återhämtning och städning.. Vi var inne i Kelheim för lunch men det är inget liv eller rörelse i staden. Det är så dött and man kan tro man är i Sverige. Vädret gör sitt, det är inte skönt att sitta ute för lunch eller en fika. Påsken är över och många ska jobba och visar sig inte på stan. Jag fick i alla fall min första Currywurst men Qui höll sig till sallad.
Här följer fler bilder av våra dagar i Amberg och Kelheim.Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page