top of page
  • Skribentens bildSören

Toscana - baslägret

Sedan vi bestämde oss för att "göra" Italien, har vi sett fram emot besöka Toscana. Vi sökte en plats som ligger nära järnvägen för att vi enkelt skulle kunna ta oss till några av Toscanas städer. Valet föll på Agriturismo La Croce i Certaldo som ligger högt över staden.


Resan blev allt annat än vad vi planerat. Vi hade förberett oss på en tråkig motorvägsresa, delvis samma väg vi kommit. Vår GPS sa att motorvägen A1 var stängd och föreslog en annan väg. Vi har trotsat henne - "kvinnan i vår GPS" - tidigare och hamnat i svårigheter. Visa av händelsen, valde vi nu att följa hennes råd. I stället för motorvägar blev det tre timmar på serpentinvägar över bergen. Otroligt vackert men trångt och massor av svängar. Det blev inget fotograferande.


Från La Croce är det lätt att ta sig till järnvägsstationen i Certaldo med cykel. Ca 3 kilometer i en nedförsbacke. Till stationen slet vi på cyklarnas bromsar. På hemvägen slet vi på benen och växlarna. Ska ni bo här - se till att ha en elcykel.

Högt över staden ligger Certaldo alto

Den moderna delen av Certaldo är ganska tråkig. Men Certaldo Alto, är en riktig pärla. Från centrum tar man bergbanan upp - det tar ungefär en minut eller så - och sedan är det bara att vandra omkring och mysa. Där finns museum, utsikt och många restauranger. De flesta med hänförande utsikt över det vackra landskapet, Toscanas signum tycker vi.Från Certaldo kunde vi enkelt ta oss till Florence och Siena. Vill man byta tåg når man Pisa och Livorno inom två timmar. På cykel kan man ta sig till San Gimignano drygt 15 kilometer bort. Den turen är helt underbar, om än ansträngande även på en elcykel. Mer om det i följande inlägg.


Här kommer fler bilder från Certaldo:Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page