top of page
  • Skribentens bildSören

Route Napoleon, Castellane - Dinge

Vi lämnade Grasse efter nästan två veckor. Det blev ett par dagar extra då Qui hade fått för mycket sol och värme. Troligen en kombination av solsting och uttorkning. På väg ut ur Grasse hamnade vi på en väldigt trång väg. I en kurva och ett möte small det till i höger backspegel. Stolpen vi träffade klarade sig utmärkt, men inte spegeln som lossnade en del från sin infästning. Det blir att laga när vi är tillbaka i Sverige senare i sommar.


Signaturen för Castellane är denna klippaFörsta anhalten blev Castellane. Vi ställde oss på en utmärkta, men tråkiga, kommunala ställplatsen. Helt ok för en natt när man vill bekanta sig med området. Castellane är en mysig plats med trevliga gränder, några få i jämförelse med Grasse och Antibes. Vi ville finna något sätt att komma ner till Gorge du Verdon - Europas Grand Canyon. Otroligt nog finns det inga publika transportmedel för att ta sig dit. Inte heller en möjlighet att hyra en vanlig bil. Men vi fick tips om en firma som hyr ut små "strandbuggies" en bit utanför stan. Vi promenerade dit och bokade en till dagen efter.


Qui i den lilla Ferrarin

Det blev ett litet äventyr att ta sig fram längs vägarna i Gorge du Verdon. Vägen ner till ravinen går genom skog. Vi hade blivit tipsade om att ta en särskild turistväg som ger en bra översikt av storheten av vad naturen kan skapa över tid - Route des crêtes. Det var en hisnande upplevelse att stå vid kanten av ravinen med floden, Verdon, många hundra meter nedanför. Vägen är bred och turistbussarna kör här utan problem. Men i övrigt är det inte lika lätt för stora och höga fordon att ta sig fram.


Svårt att göra upplevelse rättvisa med en bild

Vi var glada att vi inte valde att köra ner med husbilen. Det finns ställplatser nere vid sjön som Verdon mynnar ut i, Lac de Saint Croix. Efter malören i Grasse var det bättre att inte utmana ödet igen.Vid ställplatsen vi tillbringade andra natten finns ett museum. Musée de la Resistance. Här får man en beskrivning av motståndsrörelsen under andra världskriget. Är du bra på franska förstår du nog mer än vad jag gjorde. Men det är värt ett besök. När vi lämnade Castellane såg vi att det finns ett Musée Citroën i utkanten av staden. Det kan vara intressant att veta för Lasse Algell.


Musee d la Resitance

Vi drog vidare mot Digne och fick uppleva en helt fantastisk väg över bergen. Vi glömde nästan helt att ta bilder. Att stanna på de mest spektakulära avsnitten är uteslutet, det finns inte plats. Vi tar med oss intrycken i minnet. Har du vägarna förbi så välj denna väg. En större husbil är inget problem, det känns bara trångt. Vi hade en stor lastbil bakom oss under delar av färden, så vi insåg att vi skulle komma fram.
Digne är mest känt för sina varma källor. Vi fann en camping intill Ville de Themre, Les Eaux Chaudes. Campingen är typisk fransk med stugor att hyra som tar hälften av platserna, resterande platser är för husbilar. Platsen ligger i en dal mellan höga berg vilket ger en extrem värme under dagen men på natten och morgonen var det kring 12 grader. Skönt!


Dinge är en relativt stor stad vilket gör den lite mindre mysig. Den gamla stadskärnan är fin men när vi var där var det låg aktivitet och affärers var stängda hela eftermiddagen. Det var väl något fransmännen firade... Det blev en del cykelturer bland annat till Decathlon för att köpa väskor till cyklarna. Det blir enklare att få med sig saker särskilt när man ska handla mat.

Vi försökte ta oss upp till ett av passen norröver men värmen slog till och jag hamnade på efterkälken medan Qui drog vidare upp. Jag skickade ett sms men täckningen i bergen var inte bra. Efter ett tag fattade hon att jag stannat och vände om. Hemresan var enkel, nedför hela vägen.Nu drar vi vidare mot högre terräng nära Gap. Ska försöka finna bra vandringsleder och har siktet på en camping vid en större sjö. Häng med så får du veta hur det går.


Här är resten av bilderna, håll till godo:
Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page