top of page
  • Skribentens bildSören

Piedmont 2.0

Vi besökte några platser i Piedmont under våren. Kanske var vi lite för snabba att avverka området. Så, påväg mot Bologna ändrade vi våra planer och bestämde oss för att ta vägen via Barolo och Alba.

Här växer det goda viner, Barolo

Campingen närmast Barolo var fullbokad. Därför hamnade vi på samma camping strax utanför Alba som vi stannade på i våras. Ett pretentiöst ställe som inte imponerat nämnvärt på oss. Men, nu ville vi verkligen till Barolo och utanför campingen i Alba, finns en buss som går direkt till Barolo.


Barolo! Vilken höjdare! Båda blev vi helt hänförda av denna lilla stad. De fokuserar marknadsföringen på sina viner och vill mer än gärna berätta om dem. Givetvis också sälja det till alla turister. Barolo gör det bra. Fokus ligger på vinerna som produceras i området inte för scarfs och leksaker.
Barolo har ett vinhistoriskt museum som verkligen är värt ett besök. Om du ska dit - se till att du har gott om tid. Där är så mycket väl presenterad information och intressanta "installationer". I kapellet intill vinmuseet, finns en konstutställning med Picasso, Dalí och Miró.Naturligtvis hittade vi en liten restaurang med utmärkt mat. De serverade lokala viner per glas. Tar man flera så märks det i huvudet och på notan senare... Men vad gör det, det smakade så bra alltihop.Vårt besök i Alba under våren var lite av en flopp. En nästan folktom stad fick oss att snabbt fara vidare. Men vi förstod att vi varit orättvisa mot detta tryffel-centrum och ville ge det en ny chans. Det var rätt beslut. Nu var det en mer levande stad med utmärkta vattenhål där man kan ta en kaffe eller prova traktens viner. Vi förstod i våras att många vinproducenter känner sig vara lite i skuggan av Barolo. Prova gärna viner från Alba och Asti. De slinker ner lika snabbt och lätt som de mer kända från Barolo.
Parma och Bologna var våra nästa mål. Mer om det senare.


Här kommer några fler bilder från Piedmont 2.0:

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page