top of page
  • Skribentens bildSören

Ostia Antica

Vår husbil stod cirka 20 minuter med cykel från Ostia. Ostia Antica är ett utgrävt område och kan enkelt beskrivas som Romarnas hamnstad för import och export och anlades för över 2000 år sedan. Tanken svindlar.


Ostia Antica har en "gammal" del som kanske är flera hundra år gammal. Normalt imponerande i sig. Men Ostia Antica är något annat.


Den inte lika gamla delen av Ostia


Att gå på gator som är över 2000 år känns mäktigt. Strukturen av ett väl planerat, välmående och väl fungerande samhälle från den tiden får en svensk att undra, vad gjorde vi då? När man beskriver den svenska förhistorien slutar den kring år 1050 e.Kr. Birka anlades kring år 750 e.Kr. Då hade romarriket redan uppstått, segrat och fallit.


Vattenförsörjningen i staden var väl planerad. Akvedukter och ledningar försåg varje kvarter med färskt vatten. Den stora teatern är välbehållen och man kan lätt fantisera om hur 4000 personer kunde fylla läktarna för att se teater eller gladiatorer kämpa för livet.


Det är ingen mening att här ge en lektion i Ostias historia. Det finns massor av information på nätet. Du kan alltid börja med Wikipedias artikel här.


Här kommer bilder från vårt besök i Ostia:Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page