top of page
  • Skribentens bildSören

Neapelbukten - Pompeii

Neapelbukten är ett relativt stort område. Att ta sig till de olika attraktionerna med cykel är inte att tänka på. Inte enbart på grund av avstånd. Där är inte mycket till cykelbanor och biltrafiken är milt sagt vild. Vi sökte och fann en plats utefter järnvägen som går mellan Neapel och Sorrento. Detta är den första av fyra artiklar om Neapelbukten.Camping Zeus ligger 150 meter från entrén till Popeijs utgrävda stad och 100 meter från järnvägsstationen.


Vi blev lite tveksamma en stund efter att vi kört av motorvägen. Camping Zeus ligger så att man måste köra igenom ett myller av turister och souvenirsäljare. Det är guidade grupper som ska till eller ifrån utgrävningarna med sina bussar, det är folk som ska med tåget, några står vid stånden som säljer souvenirer, biljettförsäljare som ropar ut sina erbjudanden, åter andra ska eller har lämnat sitt bagage på en bagageinlämning som ligger i stationshuset. Att det närmar sig en 9 meter lång och 5,5 ton tung husbil stör inte ivriga turister eller biljettsäljare. De fortsätter sina aktiviteter utan att ta någon nämnvärd notis om fordonet.


Väl inne på campingen var det också spännande. Det var trångt. Väldigt trångt. Till slut lyckades vi parkera till kostnaden av en lack-skadad baksida. Men det är offer man får göra inför historiens vingslag i Pompeii.


Besöket i Pompeii blev lite av en käftsmäll för oss båda. Platsen gjorde betydligt större intryck än det vi upplevde i Ostia eller det man kan se inne i Rom. När man ser resterna av interiörer och går på samma gatstenar som romarna gjorde för 1943 år sedan, ger det en svindlande känsla. Det var i augusti år 79 som Vesuvio ödelade staden i ett vulkanutbrott.


Vi låter bilderna tala i stället för att vi ska försöka oss på en historielektion:Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page