top of page
  • Skribentens bildSören

Neapelbukten - Herkulaneum

Cirka 10 kilometer närmare Neapel ligger förorten Ercolano. Här finns en mer välbevarad utgrävning än Pompeii. Medan Pompeii blev begravd under "bara" drygt fyra meter aska och lava, begravdes Herkulaneum under 20 meter lava. Allt och alla som var kvar i staden fick 400 gradig aska och lava över sig. Detta betydde att det ögonblicket i augusti år 79 blev som ett tredimensionellt fotografi.


Man blir helt betagen av ett besök i Pompeii, men med den erfarenheten och lite mer information från det arkeologiska museet i Neapel, blev besöket här en höjdpunkt.


Flera av husen har flera våningar kvar. I vissa av husen har träkonstruktioner som takbjälkar eller trappor förkolnats och därmed bevarats. Vid den dåtida strandlinjen har man funnit skelett som visar hur de som blev kvar i staden sökte skydd i stadsmuren. Där hade man vid tidigare jordbävningar sökt skydd. Men den här gången var det förgäves. Att se skeletten där, ger en ännu större känsla av närvaro. Här får du en länk till en video på YouTube som handlar om utgrävningarna i nutid, klicka här.


Det svarta är en bevarad takbjälke, förkolnad

Dessa valv blev gravar för de som inte hann fly

Har ni ont om tid när ni passerar detta område, prioritera Herkulaneum över Pompeii. Mindre område och färre besökare, och större insikt i hur det var en gång för snart 2000 år sedan.


Här kommer fler bilder från vårt besök:Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page