top of page
  • Skribentens bildSören

Montalcino - det bästa av viner

Många har möjligen hört att Brunello di Montalcino är vinet man ska dricka om man vill ha en särskild vinupplevelse. Det debatteras säkert om huruvida druvan Sangiovese från Montalcino skapar Italiens, kanske världens, bästa vin eller ej. Frågar man någon från Barolo är de med största säkerhet lojala med sina egna viner skapade av druvsorten Nebbiolo.Efter att ha provat vin från både Brunello och Barolo stryker vi flagg och ger oss - Brunello är det som passar våra smaklökar bäst. Som med många andra viner av god kvalitet kan man inte förbruka särskilt många flaskor innan huvudet är fullt och plånboken tom. Men det heter ju att "livet är för kort för att dricka dåligt vin"...


Vill man ha ett kvalitetsvin från Montalcino ska man välja en Brunello di Montalcino, som har högsta status. Nästa kvalitetsnivå är Rosso di Montalcino, nivåerna därefter räkas som bordsviner. De bordsviner vi smakade är definitivt inte att förakta.


Skillnaden mellan Brunello och Rosso di Montalcino är minst fyra år och några månader, varav två år på ekfat. Brunello får nämligen inte säljas förrän det femte året efter skörd. I år, 2022, är den yngsta årgången således 2017. Medan Rosso di Montalcino kan säljas redan första året efter skörd. Brunello och Rosso måste vara producerade inom den geografiska gränsen för Brunello.


Efter att ha provat de olika sorterna, kan vi bekräfta att Brunello utmärker sig i jämförelse med Rosso och övriga. Vi provade även Brunello di Montalcino Riserva från 2015. Det var en hisnande upplevelse.


Det var risk för at vinet skulle spädas ut

Får du möjligheten att besöka Montalcino så gör det. Vi fann en ställplats knapp fyra kilometer från centrum. En kort cykeltur och vi var mitt i byn.


Montalcino ligger högt över Toscanas dalar och har en underbar utsikt åt alla håll. Vi hade mulet väder och regnskurar under vårt besök, men utsikten var magnifik ändå.


Det blev inte så mycket tid för fotograferande, all tid fokuserades på vinprovningen. Här kommer några bilder vi fick med oss från Montalcino:Senaste inlägg

Visa alla

Porto

bottom of page