top of page
  • Skribentens bildSören

Loire - Sancerre till Tours

Efter flera veckor i bergen, om man inkluderar Grasse, kände vi för miljöombyte. Värmen skulle bli värre och passera 40 grader så vandringar i bergen var uteslutet. Vi har från början tänkt oss att följa Loire från Sancerre till kusten. Vi körde därför i ett svep från Grenoble till Sancerre.


Vi fann en underbar liten stad. Den ligger högst upp på en kulle med vidsträckt utsikt över hela vinkapitalet runtom. Här har man tänkt till för alla turister. Helt sonika har man ritat ett rött streck på de gator som man anser att vi ska följa. Det finns skyltar med förklaringar till vad vi passerar framförallt historiska minnen av olika slag.

Som vanligt var vi lite för snabba att välja en restaurang mitt i byn, det blev onödigt dyrt. Man ska leta lite mer så finner man mindre besökta områden där man kan få minst lika god lunch.Att cykla utefter Loire är an enkel sak. Det går en sammanhållen cykelled från centralmassivet i söder hela vägen ut till kusten vid Nantes. Var man än ställer bilen är det bara att ta ut cykeln och följa floden i någon riktning. Knappt en backe att kämpa sig uppför. Vi har sett flera cykelturister med fullpackade cyklar som slår upp sina små tält för att nästa dag åka 100 kilometer till nästa stopp.


Vi ransonerade våra cykelturer då vi hade mellan 37 och 40 grader på eftermiddagen. Var man hemma till en sen lunch så blev det inte för jobbigt i värmen.Vita viner är givetvis temat för en resa utefter Loire. Men underskatta inte det röda vinet. Lättdrucket och vi fick det serverat kallt till osten. Riktigt gott.


Vi drog vidare från Sancerre mot Tours och Angers som är den mest avbildade delen av Loire med många slott. Efter en natt med åska och ösregn tog vi oss till Beaugency. Vi valde detta helt slumpmässigt då det var ungefär halvvägs till Tours. Även här fick vi nattsömnen störd av ösregn och åska. Det är omöjligt att sova när det smattrar mot taket som trumvirvlar och det är blixt och dunder utanför. Vi stannade två nätter här och ägnade oss åt stadsbesök. Vi avstod en längre cykeltur då väderprognosen var grym. Men som det är med åskväder faller prognoserna inte ut enligt plan. Vi hade nog kunnat cykla, men vi tog en skogspromenad i stället.En av de underbara cykelbanorna
I Frankrike är bageriet öppet även på söndagar

Nästa etapp blev till en camping vid Tours , som är en större stad. Saknar det där mysiga från de mindre orterna. Men med en befolkningsmängd som Västerås känns det som en storstad i centrum. Kan inte minnas att våra svenska städer känns lika trivsamma. I alla fall finns det inte lika många vattenhål att välja bland.


Grottes-Petrifiantes

Vi utnyttjade cykelvägarna och besökte en grotta någon mil bort. Det gäller att inte bara söka vinprovningar och slott här. Det är som sagt ett nöje att cykla längs floden. Även inne i städerna är det generöst med cykelbanor eller avdelade ytor för oss. Google map är ofta väl uppdaterad med cykelrutter så det funkar utmärkt med en hörlur som talar om när man ska svänga.I morgon (midsommardagen) är prognosen ösregn hela dagen. Vi kommer dra vidare ut mot kusten och Bretagne. Ser fram emot en annorlunda natur och möjligheter till vandring.


Här är som vanligt några fler bilder, håll till godo.


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page