top of page
  • Skribentens bildSören

Klackarna i taket - mot Champagne

Uppdaterat: 15 juli 2022

Vår ursprungstanke var att fortsätta mot norr och följa västkusten upp till Danmark. Men, vi kände inte att vi hade tydliga mål att köra mot. Vi vet att vi vill uppleva Moseldalen och ska man dit från Normandie så kan man lika gärna passera Champagne på vägen.Vi ställde oss på den kommunala campingen som är alldeles utmärkt. Välskött och med en mycket serviceinriktad personal. Väl här upptäckte vi en svensk bil, den tredje sedan vi lämnade Sverige 83 dagar tidigare. Men bara några meter bort var det två till och efter en stund hejade ytterligare en svensk på oss. Det verkar som semesterperioden börjat för svenskarna.


Vi gav oss in till centrum och Avenue de Champagne där alla de stora champagnehusen huserar. En sak kan man snabbt konstatera: vi betalar höga priser för denna dryck. Kanske mest för upplevelsen och den månghundraåriga marknadsföringen. Marginalerna har räckt till mycket mer än nya vinmaskiner kan man säga.
Vi provade en del, bland annat i hos det minsta chamagnehuset på gatan - Paul-Etienne Saint Germaine. De hävdar att alla deras drycker utgår från druvor från områden märkta Grand Cru. Visst vara de goda, men inte så man föll baklänges. Det handlar om sinnesstämning och miljö mer än om drycken i sig.Vi gjorde även en tur ner i en av vinkällarna som breder ut sig under staden. Vi valde Champagne de Castellane. De har en välordnad visning som ger en god överblick av historien och processen för att tillverka den ädla drycken.


Det lär finnas över 10 mil tunlar som denna under Eperny

Dessa flaskor är av årgång 1953

Champagnproduktion är en krävande process som tar minst två år från skörd till de enklaste versionerna av vinet når oss konsumenter.


Efter ha provat, och druckit upp första flaskan, ägnade vi nästa dag till en cykeltur. Som vi nu förväntar oss i Frankrike fann vi snabbt en underbar cykelväg. Att cykla utefter Muse kan rekommenderas.Vi fortsätter resan år öster, häng gärna med.


Här kommer fler bilder, håll tillgodo:

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page