top of page
  • Skribentens bildSören

Italien - Venedig

Vi hade ursprungligen planerat att Italien skulle få vänta till sensommaren. Planen var att efter Wien ta oss norrut genom Tyskland och via Moseldalen in i Frankrike för att vara tillbaka i Sverige i juli. När vi hade förföljts av regn till och från i nästan två veckor blev vi tveksamma. Insåg att vi var nära Italien när vi var Graz. Vi tänkte om och kommer ta oss genom norra Italien till Frankrike och sedan norrut. Vi kommer tillbaka på sensommaren för att tillbringa hela vinterhalvåret här.


Efter vi lämnat Villach passerade vi över alperna med destination Udine som första alternativ. Under resan insåg jag att vår GPS inte hade uppdaterade kartor för Italien. Men vi har ju alltid vägskyltar och Google Maps. Nu är GPS:en åtgärdad. Vi hamnade på en kommunal ställplats/parkering bakom sjukhuset i Udine.


Första gången med hela kitet ute

Sträckan till Venedig är bara 130 km. Men med alla vägarbeten och otroliga lastbilsköer tog det en stund. Det var trångt att passera köerna men det var bara att blunda och hänga med trafiken (som är väsentligt snabbare här än i Österrike). Vi möttes av ljuset och en klarblå himmel. Plötsligt insåg vi vad vi verkligen saknat från våra år i Portugal.


Solen skapar ett annat ljus söder om alperna. Vi var hänförda och lyckliga av att känna värmen efter den långa vintern och det vingliga vårvädret vi hade dragits med sedan Tyskland.


Entusiasmen är tydlig.

Vi begav oss omedelbart till Venedig. Från ställplatsen är det 150 m till båten som tar en dit på 25 minuter. Den avgår varje hel timme och returen är på varje halv timme. Utmärkt service. De angör i stadsdelen Cannaregio på den norra sidan, sedan är det bara att gå in i en valfri gränd och tappa bort sig. Helt underbart att bara gå omkring utan fasta planer. En kamera är dock obligatorisk.


Vi hamnade lite här och där men till slut även på Markusplatsen, som är lite av ett stort jasså. Efter ha trängts med andra turister är man plötsligt ute i det fria med palatsen och alla turistfällor runt om. Men har man en bucket-list så måste man pricka av den.


De skulle just börja lira. Kastade upp kameran

Marcusplatsen
Fler svenskar i stan


Nu skulle vi ha en rejäl italiensk lunch. Vi ville finna ett mindre uppenbar turistfälla så vi gick bort från Markusplatsen och shoppingstråken. Vet inte om detta blev så mycket mindre turistfälla, men det kändes mer genuint om det är möjligt här. Maten var i alla fall utmärkt. Inledde med Caprese-sallad och sedan var sin pasta. Jag kunde inte bärga mig så det blev även Tiramisu och en Grappa för min del.


Vi återvände följande dag för att återigen bara vandra i alla gränder. De har en dragningskraft som är svår att motstå. Det viktiga är att inte ha ett mål, annat än sista båten tillbaka.


Vi bestämde oss för att ta en day off och stannade kvar en dag till. Vi tog en promenad i parken intill och sedan blev det lunch. Lite planering för morgondagen resa till en ny plats. Kan bli en vingård och grappaproducent nära Padua. Ni får se hur det blir.


Vi gillar bilder i svartvitt. Andra dagen blev det fokus på det. I det här inlägget får ni därför Venedig i "Black and White", håll till godo:
Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page