top of page
  • Skribentens bildSören

Gibraltar - ensam klippa vid havet

Vägen från Ronda ner mot kusten har häpnadsväckande vyer. Den slingrar sig runt bergen och genom flera pass.

Vi ville besöka Gibraltar. Det är kanske inte en plats man stannar på en längre tid. Men, med husbil är det enkelt att bara stanna till. Den här gången hittade vi en plats att stå på i gästhamnen, just intill gränskontrollen till the United Kingdom.


Gränsen mellan Gibraltar och Spanien är en udda företeelse i Europa, särskilt inom EU. Tanken är att Spanien ska bistå Gibraltar så de kan ingå i Schengenområdet. Några detaljer återstår tydligen, som så mycket annat efter Brexit. Vi fick snällt plocka fram våra pass för att komma ut ur Schengen och sedan gå 10 meter visa passen igen för att komma in i the United Kingdom. BBC NewsNight sände veckan ett reportage om läget, se det här på Youtube

En annan sak som är unik är flygplatsen. Landningsbanan är inte bara landningsbana utan även huvudled in och ut ur staden.På vägen ut fick vi vänta medan ett plan från BA landade och ett från Easyjet startade. Ett annorlunda minne från en plats som blivit fånge i eftermälet till Brexit. Hoppas det löser sig för alla som arbetspendlar dagligen och behöver passera två passkontroller varje gång de ska till jobbet och hem igen.


Vi valde att inte gå upp på den berömda klippan, utan promenerade genom stadens turiststråk. Först på programmet var Fish & Chips. Är man på brittisk mark så är man…

Det märks att det är britter som byggt staden. Man känner igen mycket. Från de röda telefonkioskerna till hur fasader och interiörer ser ut. Men den spanska influensen är tydlig, om inte annat genom språket som till stor del är just spanska.


Det finns många växlingskontor och man förstår snart varför. Alla priser är i både euro och pund. Växlingskursen imponerar inte och vill man betala med kort är det pund som gäller. Därför alla växlingskontor i staden.

Här kommer fler bilder från Gibraltar:Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page