top of page
  • Skribentens bildSören

Elend - Hartz Nationalpark

Vart åker man från Wetzlar och norrut, om man vill undvika att köra 400 km genom Ruhrområdet? Vi hade sedan länge funderat över hur vi skulle ta oss igenom norra Tyskland på väg till Sverige. De flesta tipsen man får, handlar om kusten i norr eller städer som i flera fall ligger "fel" för våra syften. Vi hade 10 dagar på oss innan vi måste vara i Lund.


Efter lite letande bestämde vi oss för en nationalpark halvvägs till Bremen, Hartz Nationalpark. Vi ville komma ut i naturen för lite längre promenader igen. Vi valde att åka utanför de stora motorvägarna. Det bästa sättet att resa genom Tyskland, tycker vi. Väl framme i parken gick det brant uppför. Skogarna i Hartz drabbades för några år sedan av en massiv invasion av Granbarkborren, vilket lett till att enorma områden av tallskog är helt döda. En beklämmande syn möter oss när vi kör mot vårt mål i den lilla byn Elend.


Centralstationen i Elend(e)

Ställplatsen i Elend är en parkering på gräs i anslutning till områdets badanläggning. Där finns också en trevlig restaurang med både god öl och helt ok mat. Mannen som sköter restaurangen går runt och inkasserar ställplatsavgiften varje kväll kl 20.


Till kvällen blev vi sugna på något litet att äta. Vi trodde att det skulle finnas något ätbart att köpa till kvällen, men icke. På söndagar är de flesta mataffärer i Tyskland stängda. För oss som är vana vid att alltid hitta någon affär som är öppen för att köpa livsmedel, är det lite konstigt och som att kliva bakåt i tiden.
Genom nationalparken passerar en järnväg som trafikeras av ett tåg som drivs av ett gammalt ånglok. Tåget stannar vid stationen i Elend och du kan åka med "gratis". Man får ett respass när man betalar för ställplatsen. Vi åkte inte, men ångloket fastnade på bild.Vi fick en liten karta i restaurangen, så nästa dag gav vi oss ut i skogen. Nu var vi båda utrustade med var sin kamera. Qui var ivrig att komma igång med sin och så var det även för mig. Qui har alltid varit lite irriterad när jag plötsligt stannat för att fånga en bild. Nu var det utjämnat, två fotografer får vänta på varandra.
I området där vi vandrade, hade inte Granbarkborren slagit till med samma kraft (ännu?) som andra delar av området. Men, visst vandrade vi genom kalhyggen och helt död granskog. Det finns massor av vandringsleder i hela området, som är stort. Man skulle behöva planera lite mer än vi gjort för att finna de rätta ställena. Vi uppskattade hur som helst den vandring vi gjorde.Efter promenaden behövde vi handla lite mat och vin. Vi cyklade till en liten by som har ett snabbköp. Här var många av de äldre husen kvar och det kändes betydligt varmare än i vår lilla by Elend(e).


Vi letade och funderade vidare vart vi skulle åka när vi lämnade Elend. Det berättar vi om i nästa inlägg.


Här är, som vanligt, lite fler bilder, håll till godo:

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page