top of page
  • Skribentens bildSören

Cinque Terre - svårt att finna ord

När vi lämnade Verona siktade vi på området kring Parma. Vi kollade ställplatser men alla vi såg hade dystra recensioner. Landskapet i Po-dalen är platt och det kändes inte lockande att stanna där. Vi bestämde oss för att fortsätta mot kusten och besöka Cinque Terra nationalpark. Precis norr om området ligger Levanto och där finns flera campingplatser.

Hamnen i Riomaggiore

Den första var fullbokad så vi fick trixa oss vidare i gränderna till nästa. Camping Albero D'Oro blev det. De hade inga stora platser men erbjöd mig att titta på några mindre. Med hjälp av en granne fick vi in bilen med 10 cm till godo till muren bakom. Grannarna Marco och Antonella är mycket trevliga och deras hund, mini-schnauzern Helga, charmade oss fullständigt.


Hemnen i Varnezza

Det enklaste sättet att beskriva Cinque Terre är att enbart utbrista i ord som magiskt, vackert och helt underbart. Men man kan även säga mycket folk och prismedvetna restauranger. Alla de fem samhällena är turistfällor med allt vad det innebär. Trots det blir man helt betagen av hur vackert det är och alla husen som "rinner" nedför klipporna. Att gå genom gränderna i Corniglia är fantastiskt, särskilt om man tagit sig dit via trapporna ovanför järnvägsstationen.


Om man väljer att vandra mellan de fem orterna får man en naturupplevelse som man kommer minnas för resten av livet. Det var bara två leder som var öppna men vi kunde gå från Corniglia till Vernazza. En vandring som tar knappt 2 timmar med ganska krävande natur, men de allra flesta kan klara det.

Vi gjorde en vandring till senare från Levanto till Monterosso al Mare. En betydligt mer krävande sträcka som tog oss över tre timmar, men upplevelsen kompenserade allt slit.


Från Levanto finns det en cykelväg som går på banvallen från den gamla järnvägen. Inte så lång men intressant och med underbara vyer över havet och kusten. Det var kyligt i de längsta tunnlarna, nästan så man började frysa.


Centrala Levanto är trevligt och de har gott om restauranger, barer och givetvis affärer. De har även en fin badstrand. Ska du besöka Cinque Terre rekommenderar vi Levanto. Du kommer undan det mest intensiva turisttrycket men det är bara fem minuter med tåget till Monterosso.
Nog pratat - här kommer bilderna från vår tid här, håll tillgodo.


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page