top of page
  • Skribentens bildSören

Côte d'Azur

Efter vi lämnade Italien pratade vi om hur vi skulle tillbringa närmaste tiden. Qui sa att hon var "överladdad med intryck" och kände för att ta det lugnt ett tag. Jag instämde och vi bestämde att vi skulle vara en längre stund på en plats.


Grasse

Vi fann en av de få campingplatserna i Grasse, den enda tror jag - Camping La Paute. Det blev vår bas för att utforska den Franska Rivieran, åtminstone de vanliga turistplatserna i området. Under tiden här hade vi flera hemmadagar för att bara vila upp oss från alla intryck. Tvätten måste skötas och det fanns utmärkta maskiner för ändamålet på plats. Precis som hemma, vilket vår husbil faktiskt är.

Hemma

Vi har under resan hittills ansett att vi tagit det lugnt och inte hastat genom Europa. Visst hade vi otur med regn i Tyskland och Österrike men stannade flera dagar på varje ställe. Vi har på mindre än två månader tagit oss hit vilket vi nu inser är onödigt snabbt. Vi ursäktar oss med längtan till sol och värme, men från och med nu ska vi ta det i mindre steg.
Vi stannade här i 11 nätter. Vi har enkelt kunnat nå alla platser via buss och tåg. Det finns ett utmärkt publikt transportsystem här och vår lägerplats ligger utefter ett stråk med busstrafik till både Grasse, Cannes och resten av rivieran.Vill man ta sig längre ansluter man till tåg bara efter en kort bussresa. Man når Monte Carlo på ca två timmar och Nice tar knappt 90 minuter. Det blev många långa promenader men cyklarna fick stå kvar i garaget. Vi såg redan på vägen hit att vi inte ville ge oss ut med cykel på dessa vägar.


Vi började med att besöka Grasse.


Paraplyerna hänger hela sommaren.

Den äldre delen av staden är urmysig med trånga gränder och mycket folkliv. De flesta vet nog att Grasse är världens centrum för parfymtillverkning. Vi hoppade över alla museum- och fabriksbesök och fokuserade mest på att bara uppleva platsen. Goda luncher och snacks och täta vätskekontroller blev det i hettan vid våra besök där.


I Cannes pågick filmfestivalen så det var massor av folk och stränderna såg ut att vara överfulla. Vi såg inte en enda kändis, fast vi hade nog inte upptäckt det då vi är notoriskt dåliga på att känna till sådana. Skulle tro att de riktigt välkända håller sig borta från allmänna platser denna vecka.

Tom Cruse såg vi på bild
Kan vara en kändis, vem vet?

Vem väntar de på?

Utanför hotellen stod det folk, gärna med kameror, och väntade på att få en skymt av dylika kändisar på väg in i lyxiga limousiner med mörka rutor som stod parkerade en meter utanför.
Även här strosade vi runt på gator och torg samt stannade vi vattenhål och för lunch. Vi noterade att det var hopptävlingar (hästsport alltså) kommande lördag, det kunde vara en bra final på vårt besök på Rivieran. Varmt var det och när vi kom hem kastade vi oss i polen.Antibes blev vår favorit, den gamla staden vill säga.

Ett museum vi inte ville missa var Picassos. Det ligger i Grimaldi Castle där Picasso fick vara en tid i under 1946. Han var extra produktiv under en kort tid och producerade åtskilliga skisser och färdiga målningar, skulpturer och keramik. Det mesta är donerat till detta museum och konstverken blir extra intressanta när man vet att de skapades i de rum man passerar, särskilt hans studio högst upp. När man ser ut över havet från altanen kan man lätt inse att inspiration kan komma lättare i denna miljö. Väl värt ett besök.Även Antibes gamla stad har mysiga gränder och massor av affärer och restauranger. Den stora marknaden är också värd att besök. Vi hade inlett dagen med en 30 minuter promenad till tågstationen i Mouns-Sartoux. Problemet var att det spontana infallet kom när Qui hade sandaler på fötterna. Ett omedelbart uppdrag när vi var framme i gamla staden var at finna nya skor.
Utanför murarna ligger båthamnen med sina enorma skepp. Vi har sett dem förut så vi passerade i kanten då det är på vägen från stationen.

Det lär vara mörka moln över ryssarnas lyxbåtar

Det finns områden i gamla staden som inte har vare sig affärer eller barer, och att strosa där är en skön avkoppling efter man passerat marknaden.


I Nice valde vi att spendera mest tid i den gamla staden. Den har inte samma charm som Antibes eller Grasse. Någon brist på affärer är det inte. Qui var på jakt efter linnekläder och det var inte svårt att finna. Problemet är mer att finna rätt ställe. En ännu bättre affär kan ligga bara meter längre in i gränden.När man spenderar hela dagar på dessa platser behöver man näring och vätska. Därför blir det en del besök på caféer och restauranger. Sammanfattningsvis betyder det att budgeten för slika aktiviteter behöver justeras under besöket på Rivieran. Man saknar nästan priserna från linkande inrättningar i Stockholm. Du är härmed varnad.Blev inte bättre än så

Så var det det här med hästhoppning på lördagen.


Vi hade köpt biljetter till dagen och det var ett skäl till att vi stannade i just 11 dagar. Tyvärr var Qui inte helt på topp och hon mådde lite illa. Men, vi bestämde oss för att ta en heldag med början i Antibes, vår favorit. Sedan buss till Cannes och promenad till den omgjorda fotbollsstadion. Vi letade fram biljetterna i telefonen och gick in. Döm om vår förvåning då det var fritt inträde. Väl inne var det väldigt lite folk. I alla obligatoriska marknadsstånd var det tomt så när som på personal. Klockan var kring tre och finalen skulle gå vid 21:30. Vi behövde mat så vi gick ut igen och fann ingen bar eller restaurang i närheten. Fotbollsstadion ligger mitt i ett bostadsområde utan någon service över huvud taget. Det blev promenad tillbaka till centrala Cannes. Väl där, efter salladslunch, bestämde vi oss för att skippa evenemanget. Qui var fortfarande inte helt ok så det bidrog. Vi tog bussen hem igen.


Söndagen blev en hemmadag till för att iordningställa allt för nästa förflyttning Vi ska upp i bergen för att följa Route Napoleon till Grenoble. Vi börjar med Castellane och Gorge du Verdon. Resten av sträckan får sedan ta den tid det tar,


Det blev många bilder och att välja ut ett rimligt antal blev svårt att välja ut, men här är de, inte i strikt kronologisk ordning men det gör nog inget. Håll till godo.
Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page