top of page
  • Skribentens bildSören

Bretagne - sydkusten

Uppdaterat: 6 sep. 2022

Vi hade valt ut en camping söder om Vannes, en resa på cirka 300 km. När vi väl kom fram så var det ingen plats vi ville vara på. Så - snabbt fram med appen Campercontact för att leta efter något annat i närheten. Vi fann en kommunal ställplats några kilometer bort. Det var en vinstlott.

Stranden i Damgan

Damgan är en semesterort med relativt nybyggda villaområden, men de har lyckats behålla en blandning av gammalt och nytt. Om det var att vi efter några veckor i inlandet fick se havet igen - eller vad det var - så blev vi helt hänförda av stranden och det lilla samhället Damgan.Stranden är långsträckt och man kan känna igen sig från Skåne. Den lilla byn är förvisso inriktad på turister, men har behållit en känsla av den gamla platsen. Återigen har fransmännen skapat utmärkta cykelvägar. Det är ett sant nöje att ta sig runt i området. Att närheten till havet gör att det saknas uppförsbackar gör det hela bättre.


Efter två nätter i Damgan, tog vi oss runt bukten söder om Vannes och körde ut på en halvö som sticker rakt ut i Atlanten. Längst i söder ligger staden Quiberon.


Kusten är spektakulär och man har lagt den stora ställplatsen så att man har utsikt över havet. Här var det läge för vandring både längs kusten och genom de mindre byarna. Med cykel tog vi oss över hela halvön. Emellanåt kändes det som om vi var tillbaka i Portugal då delar av kusten liknar den portugisiska. Till skillnad från Damgan, har man inte lyckats behålla känslan av det gamla samhället utan det liknar mer en modern semesterort. Men, varför låta sig störas av detta när man kan sitta på strandpromenaden och titta på folk som passerar med ett glas god rosé framför sig?

Bretagne är verkligen värt att besöka. Vi hade gärna lagt mer tid där och det hade varit ännu bättre om vi varit mer pålästa och kunnat söka ut fler platser som Damgan.


Här kommer som vanligt fler bilder från dessa två orter. Håll tillgodo:


Damgan


Quiberon
Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page