top of page
  • Skribentens bildSören

Barcelona - Gaudí

När man besöker Barcelona bör man spendera tid med Antoni Gaudí:s arkitektur. Hela vår första dag där spenderade vi med att förbluffas över vad denna arkitekt från 1800-talet skapat.


Vi värmde upp med två av hans berömda hus mitt i stan, Casa Batllò och Casa Calvet. Det är omöjligt att passera husen utan att stanna upp och titta på dem eftersom fasaderna är så uppseendeväckande.Den mest omfattande, och mest kända, av hans byggnader är Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, eller "Sagrada Família" som den kallas.

När man ser Sagrada Famílias torn på avstånd undrar man om det är barn som fått härja fritt. Men, när man bekantar sig med skapelsen inser man att det krävs ett geni med enorm energi att skapa något liknande. Helgedomen började byggas 1882 av en annan arkitekt. Tio år senare togs projektet över av Gaudí. Hans idéer måste ha varit så extrema vid den tiden, att det är svårt att förstå hur han fick igenom sina planer.Till skillnad från andra berömda byggnader vi försökt se, t ex i Florence, var det inga långa köer här. En intressant detalj är att man bara kunde köpa biljett on-line i deras egna app. Smidigt och enkelt och det var folk i alla åldrar som knappade sig igenom appen.


Inne i kyrkan, är det lätt att bli stel i nacken. Det är en sfärisk upplevelse, 360 grader både horisontellt och vertikalt. Återigen kan man tro att det är skolbarn som haft kul i slöjden.
När man besöker muséet inser man i vilken industriell skala Gaudí bedrev arbetet. Det har tagit lång tid och är inte klart än på många år. Projektet har finansierats med privata medel.

Besök Gaudí:s verk när du är i Barcelona! Här är några bilder från vårt besök:Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page