top of page
  • Skribentens bildSören

B-behörighet för tung husbil - är det rimligt?

Uppdaterat: 7 feb. 2022


Häromdagen hade jag min första körlektion med en 5200 kg lastbil. Något som jag skulle varit behörig för om jag inte fastnat på polisens video den där vårdagen för 15 år sedan. Jag konstaterar att det är en betydande skillnad på 3500 och 5200 kg. Man får ju dessutom köra upp till 7500 kg Med farfarsbehörighet.


Kunskapsprovets allmänna del tillför inte mycket för någon som haft körkort i 40 - 50 år. De specifika kunskaperna om säkerhet och lastsäkring är däremot motiverade.


Jag skulle inte protestera om man ändrade processen för alla farfarsbehöriga, som inte ägt en tung husbil tidigare, till att kräva ett körprov och en lektion kring elementa för lastsäkring. Skulle räcka med att en körskola certifierade eleven med någon form av intyg som meddela Transportstyrelsen.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page