Sören
Att hantera förväntningar
Uppdaterat: 24 mars 2022

Att få lära mig om, och minnas, varje plats där vi tillbringar tid. I alla fall mer än ett kort stopp.
Det vi söker är främst naturen att vandra i, cykelleder, historia, folkliv och kulinariska unikiteter. Troligen söker vi även vår framtida hemort.
Inför varje förflyttning gäller det att vi:
Läser på innan vi åker till ett nytt område för att ha en aning om vilka platser och upplevelser vi kan förutse.
Har en idé om vilka intressanta platser eller saker vi vill se eller göra och skriva en enkel plan för de kommande dagarna. Inte för detaljerat, det måste finnas utrymme för spontanitet.
Försöker komma förbi de uppenbara turistfällorna och lägga tid på andra delar av de områden vi besöker. Varva alla bucket-list platser med några vi själva upptäcker.
Ger oss tid till att bara vara på en plats som vi känner är intressant på bågot sätt. Inte upptäcka av tvång, utan med öppna sinnen bara vara. Helt enkelt planera för att inte ha en plan alla dagar.
Eftersom vi inte har några fasta planer annat än varmt på vintern och svalt på sommaren kan vi låta vår rutt genom Europa bli spontan. På senhösten ska vi nog inte vända norrut utan fortsätta mot söder, och omvänt på försommaren. Men i övrigt låter vi känslan bestämma.
Var ska man bo?
I en husbil så är hemma där man parkerar. Att uppleva en plats har sin utgångspunkt i var och hur man bor.
Är vi i naturområden ska vi försöka fricampa, finna lantliga ställplatser eller campingar. Detta får bli basen för vandringar och cykelturer. Att söka sig till en liten ort med lokal service och folkliv kan vara ett alternativ.
Är vi i större städer eller tättbefolkade områden tänker vi oss en campingplats så nära som möjligt. Är vi inom cyckelavtånd är det en bonus, likaså med kollektivtrafik. Då blir husbilen som hotell eller vilken air-b&b som helst. Vissa tillfällen kan motivera att vi hyr en bil för att se mer i samma område.
Hur vi ska dokumentera våra minnen tar vi upp i nästa avsnitt.